Zaglavie

Съобщение

OK
Rezervaciq.com/ България/ Созопол/ Приказният дворец край Созопол

Приказният дворец край Созопол

Рейтинг: -4.33 (3 гласа)

Тип: Забележителности

Добавено от: aleksandar

Добавено на: 17.11.2015

Държава: България

Населено място: Созопол

Описание на Приказният дворец край Созопол

На 2 км от Созопол, в село Равадиново се издига приказно красив замък. Той изглежда като изваден от някоя детска приказка. Голямата градина със свободно разхождащи се пауни, каменни статуи, дървени резбовани фенери,  езеро с лебеди още много други красиви детайли засилват усещането за нещо нереално.


Замъкът в Равадиново е единственият по рода си в България. Строежът му започва през 1996г по идея на Георги Тумпалов. По нашите земи не е характерно строителството на замъци, така че този не прилича по нищо на средновековните европейски замъци. Той няма историческа стойност, но определено е голяма туристическа атракция.


Георги Тумпалов видял мястото и веднага си представил приказен замък пред себе си.


За стоежа на замъкът са използвани ръчно вадени камъни от Странджа планина. В тях има следи от микродиаманти и вероятно заради това замъкът променя цвета си – рано сутринта е с розов оттенък, през деня бял, а по пълнолуние блести.


Замъкът има форма на кръст, което се забелязва, когато се погледне от въздуха. Отвън е украсен с месингови орнаменти. Задните стени са покрити с брашлян.


Това, което ни пренася в един вълшебен свят е градина, която е изпълнена с различни статуи на птици и русалки, огромни дървени фенери.


Голяма месингова порта ни отвежда в приказния свят. Пред погледа ни се разкрива копие на Андриановата арка в Истанбул и градината с езерото. Тук може да седнете на пиете кафе, да нахраните лебедите, които са свикнали с човешкото внимание и се снимате с пауните, които се разхождат на свобода. Градината е едно приказно място събрало разнообразни видове растения. Изпълнена с цвят и зеленина, тя е любимо място на посетителите. Има няколко места, за които вече се носят поверия. Например ако хвърлиш монета в езерцето с орловия водопад , ще помогне да си вземеш изпита. Чашата на великана ще ни предпази от глад и жажда през годината. Фонтана на избягалата грация ще ни дари с голяма любов.


Статуята на измисления собственик на замъка, Рицарят Тумпал, стои гордо изправена на входа. 


В замъка е изградена и църква в бароков стил с прекрасни иконостаси и иконописи. Замъкът е идеално място за провеждане тържества - сватби, рожденни дни, абитуриенски балове.


Макар и да съществува само от две десетилетия Замъкът в Равадиново се радва на голяма популярност и е голяма лятна атракция край Созопол. Той представлява една сбъдната мечта.


 


 

Карта

Хотели в близост

Заведения в близост

Близки градове

 • Бургас

  Разстояние:
  На 20.56 км от обекта

 • Несебър

  Разстояние:
  На 30.99 км от обекта

 • Слънчев бряг

  Разстояние:
  На 34.51 км от обекта

 • Варна

  Разстояние:
  На 94.69 км от обекта

 • Ямбол

  Разстояние:
  На 95.60 км от обекта

 • Добрич

  Разстояние:
  На 132.39 км от обекта

Горещи оферти

За www.rezervaciq.com Всички материали и снимки са собственост на ДРС - Травел ЕООД, потребителите от които са въведени или техните автори. Приказният дворец край Созопол е едно от нещата които привличат туристи в Созопол. Виж Приказният дворец край Созопол и коментирай, ако си бил там или имаш въпроси!

уеб дизайн