Zaglavie

Съобщение

OK
Rezervaciq.com/ България/ Смолян/ Планетариумът в град Смолян

Планетариумът в град Смолян

Рейтинг: 0.00 (0 глас)

Тип: Забележителности

Добавено от: tanya

Добавено на: 07.08.2015

Държава: България

Населено място: Смолян

Описание на Планетариумът в град Смолян

Град Смолян е известен туристически град, разположен в Родопите на 800 метра надморска височина, много близо до курорта Пампорово и на 104км разстояние от Пловдив.

Планетариумът е най-посещаваната забележителност в града. Той е известен като най-голямата космическа обсерватория в България и на Балканите, и е включен в списъка на Стоте национални туристически обекта. Открит е през 1975г. и от тогава целогодишно се посещава от български и чуждестранни посетители.

Сградата му е с красива и оригинална архитектура и е оборудван е със съвременна техника.

Към планетариума е изградена и малка обсерватория, чийто купол е 3 метра висок. Тя е оборудвана с няколко телескопа, като най-големият от тях е с диаметър 15 см. При ясно небе с тях може да се наблюдава Слънцето през деня, а всяка сряда вечер може да се видят Луната, планетите и звездите.

На астрономическата площадка в двора са разположени слънчевият часовник и вертикалният гномон. Слънчевият часовник измерва времето по изменението на дължината на сянката.

Гномона означава указател от гръцки и е обикновен астрономически уред. Той представлява отвесен прът хоризонтална площадка, по чиято сянка може да се измери положението на Слънцето в небето.

Централната зала в планетариума е кръгла, с диаметър 15 м и 150 места. В нея се представят звездни спектакли, които са повече от 50 и са съобразени с вида на аудиторията. Има програми-приказки за най-малките деца, много учебни сеанси, обзорни и тематични за широката аудитория.

Разработени са програми за ученици, които помагат за усвояване на учебния материал по физика и астрономия. За най-малките са предвидени леки развлекателни сеанса,които като приказка да представят необятния небесен свят. За чуждестранните посетители има предвидени програми на чужди езици- английски, френски, немски, руски, гръцки, турски.

Планетариумът развива образователна и изследователска дейност. Работи съвместно с българските училища, а също и деца от предучилищна възраст. Работи и със студенти по физика и география и с много преподаватели.

Библиотеката съдържа около 5000 издания на български и чужди езици, свързани с астрономията и физиката.

В Централното фоайе има постоянни изложби на местни автори.

Помислено е и за хората с двигателни увреждания. Те безпроблемно може да посещават Планетариума, тъй като специално за тях е изградена външна рампа.

 

Карта

Хотели в близост

Заведения в близост

Близки градове

Горещи оферти

За www.rezervaciq.com Всички материали и снимки са собственост на ДРС - Травел ЕООД, потребителите от които са въведени или техните автори. Планетариумът в град Смолян е едно от нещата които привличат туристи в Смолян. Виж Планетариумът в град Смолян и коментирай, ако си бил там или имаш въпроси!

уеб дизайн