Zaglavie

Съобщение

OK
Rezervaciq.com/ България/ Луковит/ Пещера Проходна (Очите на Бога), гр. Луковит

Пещера Проходна (Очите на Бога), гр. Луковит

Рейтинг: -2.50 (2 гласа)

Тип: Забележителности

Добавено от: aleksandar

Добавено на: 14.10.2015

Държава: България

Населено място: Луковит

Описание на Пещера Проходна (Очите на Бога), гр. Луковит

Град Луковит се намира в Северна България, разположен на бреговете на река Златна Панега в Дунавската равнина и Предбалкана. В карстовия район край Луковит са се образували множество скални мостове, пещери, дупки и скални образования.  Най-известното творение измежду които е пещерата Проходна, която се намира на няколко км от село Карлуково, област Луковит.


Този уникален природен феномен е известен като Очите на Бога. Под влияние на природните сили, на тавана на пещерата са се образували два симетрични отвора с бадемова форма, които наподобяват формата на очи и гледат надолу към пещерата. Именно от там идва нейната уникалност. При определен ъгъл посетителите може да видят и лице, а когато е влажно или вали, очите изглеждат насълзени. През тези отвори влиза достатъчно светлина, която осветява пещерата изцяло.


Тези отвори създават усещането, че някой те наблюдава. Тук може да се усети божието присъствие и според местните вярвания, когато някой застане под тях и си пожелае нещо, то се сбъдва. Пещера Проходна е с най-дългия пещерен тунел в страната, 265м., и има два входа. Като се тръгне от малкия, който е висок 35м, се стига до големия , който е с височина 45м. Това са едни от най-високите сводове и малкото, от които са подходящи са пещерни бънджи скокове. Карстовия район е подходящ и за скално катерене.


Проходна е най-леснодостъпната пещера. Нуждаете се само от удобни обувки и никаква по-специална екипировка. До пещерата се стига лесно по пътека, която  минава  през националния Пещерен дом Петър Трантеев. Той е построен в една скала, чийто вход  наподобява прилеп. За стените са използвани естествените скали. От там се разкрива прекрасна гледка към околността. Като поемете по отбивката на пътя от Луковит към Карлуково ще стигнете до големия паркинг на Пещерния дом.


Все повече посетители са привлечени от мистериозната пещера. През 60те години на 20век тя е включена към българските природни забележителности, а по-късно заедно с Пещерния дом са включени в списъка на Стоте национални туристически обекта.Пещерата се превръща в предпочитано място за снимане на български и чуждестранни филми.


Пещера Преходна може да се посети по всяко време, като за предпочитане е да се избягва зимния сезон. Най-приятно е през пролетта и лятото, както и ранна есен. Насладете са на този природен феномен, усетете шепота на топлите скали, чуйте песните на птиците и се доближете до Бог.


 

 


 

Карта

Хотели в близост

Заведения в близост

Близки градове

 • Рибарица

  Разстояние:
  На 43.07 км от обекта

 • Ловеч

  Разстояние:
  На 52.60 км от обекта

 • Плевен

  Разстояние:
  На 51.36 км от обекта

 • Троян

  Разстояние:
  На 61.29 км от обекта

 • Велинград

  Разстояние:
  На 127.94 км от обекта

 • София

  Разстояние:
  На 80.95 км от обекта

Горещи оферти

За www.rezervaciq.com Всички материали и снимки са собственост на ДРС - Травел ЕООД, потребителите от които са въведени или техните автори. Пещера Проходна (Очите на Бога), гр. Луковит е едно от нещата които привличат туристи в Луковит. Виж Пещера Проходна (Очите на Бога), гр. Луковит и коментирай, ако си бил там или имаш въпроси!

уеб дизайн