Zaglavie

Съобщение

OK
Rezervaciq.com/ България/ Созопол/ Остров Свети Кирик и Юлита - град Созопол

Остров Свети Кирик и Юлита - град Созопол

Рейтинг: 0.00 (0 глас)

Тип: Забележителности

Добавено от: Мина Петрова

Добавено на: 03.02.2016

Държава: България

Населено място: Созопол

Описание на Остров Свети Кирик и Юлита - град Созопол

Точно срещу един от плажовете в Созопол се намира известният остров Свети Кирик и Юлита. Той е само на 250 метра от града и е около 80 декара голям . Свети Кирик и Юлита е единственият остров по нашето Черноморие, който е свързан със сушата с вълнолом. Съоръжението е направено през 1927 година и придава формата на подкова на залива. Островът е най-старата част на Созопол, която е заселена и според историците на него е имало светилище на бог Аполон и статуя на Каламид.


През 1924 Свети Кирик и Юлита е избран за постояване на рибарско училище, което да подготвя професионални кадри и така риболовът да бъде осъвременен. Но истинската идея на това училище и била друга. След Ньойския договор страната ни не може да има военноморско училище и курсантите от закритото школо във Варна идват в Созопол да се учат уж за рибари. До 2005 година тук е имало военно-морска база на българския флот и мястото е забранена територия. Построени са 38 сгради, няколко подземни склада и хидротехнически съоръжение и островът е използван от като военно пристанище към Министерството на отбраната. През 2007 година управлението на острова е дадено на МРРБ и целта е мястото да стане атрактивна и посещавана туристическа дестинация. Тази идея обаче застрашава археологическата и природната уникалност на Свети Кирик и Юлита.


Българската държава подписва споразумение с най-големия музей във Франция Лувъра за срок от пет годи, според което се започват археологически разкопки на Свети Кирик от български и френски учени. Френските археолози имат огромен опит и много средства, които получават всяка година от държавата. Те избират острова неслучайно, защото още през 1904 година френският консул в Пловдив започва разкопки в Созопол и находките са публикувани във Франция. Консул Дегран е работил главно на Свети Кирик и Юлита, защото се е смятало, че там е храмът на Аполон. Скоро тези разкопки са подновени от българска страна и се очаква скоро и френските учени да се присъединят.

Близки събития

Близки събития

Карта

Хотели в близост

Заведения в близост

Близки градове

 • Несебър

  Разстояние:
  На 26.28 км от обекта

 • Слънчев бряг

  Разстояние:
  На 29.86 км от обекта

 • Бургас

  Разстояние:
  На 19.77 км от обекта

 • Варна

  Разстояние:
  На 89.88 км от обекта

 • Ямбол

  Разстояние:
  На 96.95 км от обекта

 • Добрич

  Разстояние:
  На 127.71 км от обекта

Горещи оферти

За www.rezervaciq.com Всички материали и снимки са собственост на ДРС - Травел ЕООД, потребителите от които са въведени или техните автори. Остров Свети Кирик и Юлита - град Созопол е едно от нещата които привличат туристи в Созопол. Виж Остров Свети Кирик и Юлита - град Созопол и коментирай, ако си бил там или имаш въпроси!

уеб дизайн