Zaglavie

Съобщение

OK
Rezervaciq.com/ България/ София/ Национална библиотека Св.Св. Кирил и Методий - град София

Национална библиотека Св.Св. Кирил и Методий - град София

Рейтинг: 0.00 (0 глас)

Тип: Забележителности

Добавено от: Valentina

Добавено на: 19.11.2015

Държава: България

Населено място: София

Описание на Национална библиотека Св.Св. Кирил и Методий - град София

Национална библиотека Св.св. Кирил и Методий се намира в град София и може спокойно да бъде приета за най-големия културен център на България. Тя е и най-голямата библиотека със свободен достъп на територията на България. Библиотеката се намира в непосредствена близост до Софийския университет Свети Климент Охридски. В нея се съхраняват и всички документи , които се публикуват в пределите на страната.  Има и голям брой издания  на различни езици и от цял свят. Фондът наброява почти 8 милиона екземпляра. Националната библиотека издава и собствено списание, наречено „Библиотека“.


Национална библиотека “Св.Св. Кирил и Методий„ е създадена през 1879 година от специализирана комисия, тогава е носила името Българска народна библиотека. Преди библиотеката се помещавала на няколко различни места в София, а такава каквато я познаваме днес е от 1953 година, като сградата е построена специално за нуждите на библиотечния фонд.


През 1994 година вече е призната и за културен институт, а от 2009 година е  и Национална библиотека. На територията и са разпределени няколко главни колекции. Българският исторически архив съхранява важни документи, представящи  революционното движение и борба за освобождение на България. Има и множество по-стари славяноезични и чужди ръкописи.


Всеки любител на старите и ценни книги би се зарадвал да научи че тук може да открие огромен брой редки и изключително ценни книги като „Неделник“ на Софроний Врачански, Рибния буквар на д-р Петър Берон, който и до днес пленява с увлекателното си съдържание и много други.


В сградата на Националната библиотека се съхраняват много и различни енциклопедии, речници на всякакви езици и теми. За всеки член на библиотеката е осигурено ползване на фонда и, компютри, интернет информационни услуги за олесняване намирането на желаната книга или източник както и заемане на книги. Библиотеката разполага с малко остаряла система с компютри и неособено приложимия за нас Линокс, затова по-добре носете собствените си лаптопи, има свободен достъп до интернет мрежа.


Може би много от нас не знаят, но в библиотеката се съхраняват  и много различни музикални предмети като ноти, грамофони плочи, енциклопедии на музикална тематика, аудиокасети и дискове. Там може да намерите редки екземпляри на български автори, които може би никога няма да успеете да намерите на друго място. Избраните от вас творби може да прослушате на място в определеното за това звукозаписно студио. Тук често може да срещнете ученици от музикалното училище или пък студенти от Консерваторията.


Библиотеката отваря врати от понеделник до петък от 9.00 до 18,30 за всички желаещи да се потопят в необятния свят на книгите.

Карта

Хотели в близост

Заведения в близост

Близки градове

Горещи оферти

За www.rezervaciq.com Всички материали и снимки са собственост на ДРС - Травел ЕООД, потребителите от които са въведени или техните автори. Национална библиотека Св.Св. Кирил и Методий - град София е едно от нещата които привличат туристи в София. Виж Национална библиотека Св.Св. Кирил и Методий - град София и коментирай, ако си бил там или имаш въпроси!

уеб дизайн