Zaglavie

Съобщение

OK
Rezervaciq.com/ България/ София/ Национален парк Витоша - град София

Национален парк Витоша - град София

Рейтинг: 0.00 (0 глас)

Тип: Забележителности

Добавено от: Valentina

Добавено на: 18.11.2015

Държава: България

Населено място: София

Описание на Национален парк Витоша - град София

Природен парк Витоша е първият по рода си не само в България, а и на целия Балкански полуостров.  Обявен и признат е за такъв едва година след така известното Лондонско определение за парковете като защитени местности. През 1936г.  е приета и наредба за защита на природата, според която паркът вече е народен и като такъв попада под защитата на държавата.  Всичко това  подпомага развитието на природен парк Витоша и опазването му и до днес както и за бъдещи поколения.


На територията на парк Витоша могат да се срещнат много извори, морени, водопади разнообразни по вид гори.  С това си изобилие  на природни дадености, паркът винаги е представлявал огромен интерес за  любителите на природата, туристите или пък софиянци, които го посещават, за да избягат от натоварения и задушен  град и да се потапят в невероятната природа, която България предлага на територията си.  Великият  български писател Алеко Константинов  е открил красотите на парк Витоша за хората  с първия излет през 1895г. до Черни връх.  На територията на парка се намират и два изключително ценни резервата-  иглолистен резерват (бяла мура, бял бор и смърчови насъждения)  и торфен (в неговите рамки се намира и вододайната зона на София).


За облагородяването му през годините  са създадени много изкуствени насъждения, прокарани са много пътеки между хижите и често посещаваните места,  построени са и пътища, за да бъде по-лесно достъпен паркът. Поставени са множество табели, които оказват местонахождението на турситите, има специализирани места за огнища за лагируващи или хора, които бягат от напрежението в града и си търсят място за пикник. През годините са построени и 9 хижи за увеличаващите се желаещи да посетят парка и да преспят на неговата територия. Може да намерите и специални туристически карти, които изключително улесняват туристите.


Паркът разполага с изключително разнообразие на растителни и животински видове. Среща се огромно разнообразие от птици, което привлича орнитолози от цялата страна, а и не само.


Национален парк Витоша през зимата се превръща в  рай за любителите на зимните  спортове.  На тяхно разположение  са шест писти с различна големина и степен на трудност, има и за съвсем начинаещи както и за професионални скиори и сноубордисти. Най- голямо препятствие за тях е Витошко лале. Към пистите са построени и всички  необходими съоръжения, които улесняват  изключително карането. Повечето писти са около хижа Алеко, там има и ски училища за най-малките, в тях спокойно може да оставите детето си и да се потопите в снежната атмосфера. На ваше разположение са и два ски центъра Алеко и Конярника – Ветровала, както и няколко седлакови лифта,  един кабинков както и два детски лифта за малчуганите. Всеки посетил ски пистите на нощно каране, запазва в себе си  невероятното  усещане за едно изпълнено с адреналин преживяване.


 


 

Карта

Хотели в близост

Заведения в близост

Близки градове

Горещи оферти

За www.rezervaciq.com Всички материали и снимки са собственост на ДРС - Травел ЕООД, потребителите от които са въведени или техните автори. Национален парк Витоша - град София е едно от нещата които привличат туристи в София. Виж Национален парк Витоша - град София и коментирай, ако си бил там или имаш въпроси!

уеб дизайн