Zaglavie

Съобщение

OK
Rezervaciq.com/ България/ София/ Национален военноисторически музей - град София

Национален военноисторически музей - град София

Рейтинг: 0.00 (0 глас)

Тип: Забележителности

Добавено от: Kali

Добавено на: 04.12.2015

Държава: България

Населено място: София

Описание на Национален военноисторически музей - град София

Националният военноисторически музей е част от Министерството на отбраната. Той е институт с военна научноизследователска дейност и е признат за Национален музей.


През 1914 година лично цар Фердинанд издава указ, с който се учредява Военноисторическа комисия, която е към Военния щаб на българската армия. В нея има музей, голям архив и библиотека, които пазят военната история на страната. През 1916 година отново с указ е сложено началото на издирване и събиране на експонати и подреждането им по експозиции в музея.


Военният музей обединява в себе си военноисторически къщи музей, които се създават след 1879 година. Първата официална експозиция към музея е открита 21 години след учредяването му през май 1937 година. Изложена е в сграда, дарена от Софийското офицерско събрание.


През 1949 година музеят се нарича Централен музей на народната армия, а по-късно през 1951 е преместен в сграда с повече площ на булевард „Генерал Скобелев“ 23. На следваща година е открито и ателие за реставриране на експонатите.


През 1967 година в Унгария е създаден Музей на първата българска армия, след решение между  правителствата на Унгария и България. Това и единственият такъв извън пределите на страната.


През 1968 година получава статут на национален и вече името му е каквото и до днес- Национален военноисторически музей. Има филиали във Варна (Военноморски музей, Парк-музей на бойната дружба).


От 2001 година музеят е в нова сграда на „ Черковна“ 92 , както при откриването, когато е заемала само няколко стаи от Военното училище.


И до днес Националния военноисторически музей е част от Министерството на отбраната. Той намира, събира и излага предмети, свързани със военната история. Дейността на музея обхваща територията на цяла България. В него са изложени сбирки на различни полкове, музеи на видовете войски.


За вече от век откакто е създаден  Националният военноисторически музей е събрал повече от 1 милион предмета, свързани с българската военна и световната военна история. Те са разположени на над 5 хиляди квадратни метра площ и могат да бъдат разгледани от посетителите. Богата библиотека към музея има специален компютърен център за лесен онлайн достъп да изданията, които се съхраняват.


За посетителите на музея има изключително интересна външна експозиция с площ 40 декара. Сградата на музея разполага с помещения за изложби, брифинги и конференции, модерно кафене и книжарница, от която могат да се закупят интересни материали, свързани с историята на военния музей.


Националният военноисторически музей приема посетители от сряда до неделя от 10.00 до 18.00 часа, има организирани посещения и беседи.

Карта

Хотели в близост

Заведения в близост

Близки градове

Горещи оферти

За www.rezervaciq.com Всички материали и снимки са собственост на ДРС - Травел ЕООД, потребителите от които са въведени или техните автори. Национален военноисторически музей - град София е едно от нещата които привличат туристи в София. Виж Национален военноисторически музей - град София и коментирай, ако си бил там или имаш въпроси!

уеб дизайн