Zaglavie

Съобщение

OK
Rezervaciq.com/ България/ Свиленград/ Най-голямата тракийска гробница - с. Мезек , гр. Свиленград

Най-голямата тракийска гробница - с. Мезек , гр. Свиленград

Рейтинг: 5.00 (1 глас)

Тип: Забележителности

Добавено от: Mimi

Добавено на: 11.08.2015

Държава: България

Населено място: Свиленград

Описание на Най-голямата тракийска гробница - с. Мезек , гр. Свиленград

Край село Мезек, в могилата Мелтепе, е намерена тракийска куполна гробница от IV –III в.пр.Хр. Тя е разположена на около 13км от Свиленград и на 80км от Хасково.

През 1908г , един местен селянин намерил скулптура на глиган в естествен размер, тежаща 177кг. Тогава този район е бил в пределите на Турция и находката е занесена в музея в Истанбул. Днес може да се види копие на оригинала в хасковския музей.

Гробницата е открита през 1931г. Както повечето открития така и нейното станало съвсем случайно. Местен овчар се облегнал да си почине на своята гега и тя пропаднала надолу. Така открили входа на гробницата.

Мезешката гробница е най-голямата куполна гробница в Тракия. Интересното при нея е, че е успяла да се съхрани непокътната през вековете. Покрита е с могилен насип от 15м и диаметър в основата 90м. Построена е изцяло от каменни блокове. За да се държат неподвижни, на някои места са сложени железни скоби. Това е така наречената суха зидария, при която не се използва хоросан.

В гробницата се влиза през дълъг двадесетметров коридор, следват две правоъгълни преддверия с триъгълен свод, които отвеждат до кръгла погребалната камера с форма на пчелен кошер. Тя е около 3 метра широка и 4 метра висока. В нея са намерени две каменни корита и каменен саркофаг. Общата дължина на гробницата е тридесет метра.

Намерените находки показват, че гробницата е използвана многократно. В нея са открити следи от 6 погребения. В преддверието е имало останки от погребана жена. Гробницата е изпълнена със скъпи предмети и това показва, че погребаните там са били заможни хора. Вероятно това е била семейна гробница на тракийски аристократ.

Намерени са златни, бронзови, стъклени и керамични предмети, които сега са част от експозицията на софийския и хасковския музей. Много ценни са златните накити, обици, нагръдник от желязо, различни по вид и материал съдове, бронзов свещник с лампи, който е висок 134см и е декориран с танцуващ сатир.

Гробницата е включена в списъка на Стоте национални туристически обекта на България. Тя е изключително историческо и архитектурно богатство.

Гробницата може да се посещава всеки ден, необходимо е само да се свържете с информационния център на село Мезек. Той предлага посещение на тракийската гробницата, както и на средновековната крепост край село Мезек.

Близки събития

  • 8 Март

    Разстояние:
    На 08.03.2018На 244.17 км от обекта

Близки събития

  • 8 Март

    Разстояние:
    На 08.03.2018На 244.17 км от обекта

Карта

Хотели в близост

Заведения в близост

Близки градове

Горещи оферти

За www.rezervaciq.com Всички материали и снимки са собственост на ДРС - Травел ЕООД, потребителите от които са въведени или техните автори. Най-голямата тракийска гробница - с. Мезек , гр. Свиленград е едно от нещата които привличат туристи в Свиленград. Виж Най-голямата тракийска гробница - с. Мезек , гр. Свиленград и коментирай, ако си бил там или имаш въпроси!

уеб дизайн