Zaglavie

Съобщение

OK
Rezervaciq.com/ България/ Приморско/ Музей на Толстоистката колония - с. Ясна Поляна

Музей на Толстоистката колония - с. Ясна Поляна

Рейтинг: 0.00 (0 глас)

Тип: Забележителности

Добавено от: Becky

Добавено на: 12.02.2016

Държава: България

Населено място: Приморско

Описание на Музей на Толстоистката колония - с. Ясна Поляна

Село Ясна поляна се намира съвсем близо до Приморско. Името му идва от колония, която го е населявала в началото на 20 век. Само в България и Холандия се развива учението на Лев Николаевич Толстой. Тук то намира благотворна почва и през 1906 година в село Алан Кайрак е основана колония, в която се заселват последователи на Толстой. Те изповядват неговото учение. Това са млади хора, които са много интелигентни и идват от цялата страна. Те разчитат на собствения си труд и създават свое собствено списание, което се нарича „Възраждане”. Целта на колонията е да живее в мир и разбирателство не само със себе си, но и с околните.

Един от сътрудниците в списанието е самият Толстой, който високо цени своите последователи в България и дори приема покана да посети колонията. За съжаления, докато се приготвя за пътуването, големият руски писател умира. В чест на него и колонията селото Алан Кайрак сменя името си през 1934 година на Ясна поляна.


Днес в селото има интересна музейна експозиция. Тя е открита през 1998 година и се помещава в две зали на местното читалище. За учредяването и са участвали много местни хора, които поддържат идеите на учението на Толстой и днес. В експозицията има повече от 250 предмета, които са събирани от даренията не местни и чуждестранни хора. Един то най-големите дарители е внукът на Лев Толстой- Владимир Толстой. Той е директор на музея в Русия „Лев Толстой – Ясна поляна”. В България са изложени много документи, ръкописи, снимки, които свързват последователите с писателя. В читалището на селото се намира най-богата колекция от творби на Толстой в цяла България. Най-ценна е урната с пръстта на руското селище Ясна поляна, която е донесена от правнука на писателя и до днес се пази в музея.

Карта

Хотели в близост

Заведения в близост

Близки градове

 • Созопол

  Разстояние:
  На 16.67 км от обекта

 • Бургас

  Разстояние:
  На 26.74 км от обекта

 • Несебър

  Разстояние:
  На 43.06 км от обекта

 • Слънчев бряг

  Разстояние:
  На 46.48 км от обекта

 • Варна

  Разстояние:
  На 106.87 км от обекта

 • Ямбол

  Разстояние:
  На 93.19 км от обекта

Горещи оферти

За www.rezervaciq.com Всички материали и снимки са собственост на ДРС - Травел ЕООД, потребителите от които са въведени или техните автори. Музей на Толстоистката колония - с. Ясна Поляна е едно от нещата които привличат туристи в Приморско. Виж Музей на Толстоистката колония - с. Ясна Поляна и коментирай, ако си бил там или имаш въпроси!

уеб дизайн