Zaglavie

Съобщение

OK
Rezervaciq.com/ България/ Созопол/ Манастир Свети Апостоли - град Созопол

Манастир Свети Апостоли - град Созопол

Рейтинг: 0.00 (0 глас)

Тип: Забележителности

Добавено от: Станчо Георгиев

Добавено на: 03.02.2016

Държава: България

Населено място: Созопол

Описание на Манастир Свети Апостоли - град Созопол

Манастирът „Свети Апостоли“ се намира в най-североизточната част на полуострова на Стария Созопол, на нос Скамни,

Преди да бъде открит за него е имало сведения само в малко документи, в които се споменавало, че някога е имало градски манастир на това място. Професор Божидар Димитров намира стара реч на директора на Гръцкото училище в града, което е построено през 1857 година, в която също се споменава манастирът. Така специалистите и професора решават да започнат разкопки в търсене на останки от светата обител.


„Свети Апостоли“ е намерен в началото на 2011 година, когато археолозите разчиствали останки от крепостни съоръжения на повърхността. Точно над скалите е открита голяма ъглова кула, която най-вероятно е част от крепостта „Каструм Домини“ и преустройвана няколко пъти според учените.

Най-голямото откритие на групата археолози, която е оглавяван от д-р Кръстина Панайотова, е манастирският храм. Той е типична трикорабна базилика, която е била дълга 23 метра и широка 11,5 метра. Стените са запазени до 1 метър височина. Според историците е изградена в края на 12 и началото на 13 век и е била действаща поне до 15 век. В храма е имало три входа на западната фасада и по един на северната и източната. Има външен и вътрешен притвор, триапсиден олтар и трикорабен наос с колонади. В единия от корабите има водохранилище, изсечено в скалата и е направено много преди храма. При строителството на манастирската сграда са използвали части от по-стари храмове, дори на места може да се види оригиналната настилка, която е от мраморни плочи в различни цветове.


Според останките базиликата е била преустройвана няколко пъти, нивото на пода е повдигнато, изградена е тухлена настилка. Намерени са останките на параклис, който е предхождал манастира и е от по-ранен период. В предолтарното пространство на храма, който вече е бил разрушен, е построен параклис през 19 век. Той е действащ до началото на 20 век.

При археологическите дейности е разкрит некропол, в който до сега са намерени 105 гроба. Най-вероятно некрополът е направен през 13 век и е бил действащ чак до 19 век. Най-долните пластове са част от древния град Аполония. Според материалите на нос Скамни е имало светилище на Персефона и Деметра, което е създадено през VI-III в. пр. Хр.

Карта

Хотели в близост

Заведения в близост

Близки градове

 • Несебър

  Разстояние:
  На 26.16 км от обекта

 • Слънчев бряг

  Разстояние:
  На 29.76 км от обекта

 • Бургас

  Разстояние:
  На 20.51 км от обекта

 • Варна

  Разстояние:
  На 89.65 км от обекта

 • Ямбол

  Разстояние:
  На 97.78 км от обекта

 • Добрич

  Разстояние:
  На 127.57 км от обекта

Горещи оферти

За www.rezervaciq.com Всички материали и снимки са собственост на ДРС - Травел ЕООД, потребителите от които са въведени или техните автори. Манастир Свети Апостоли - град Созопол е едно от нещата които привличат туристи в Созопол. Виж Манастир Свети Апостоли - град Созопол и коментирай, ако си бил там или имаш въпроси!

уеб дизайн