Zaglavie

Съобщение

OK
Rezervaciq.com/ България/ Карлово/ Къща - музей Васил Левски, гр. Карлово

Къща - музей Васил Левски, гр. Карлово

Рейтинг: 0.00 (0 глас)

Тип: Забележителности

Добавено от: aleksandar

Добавено на: 15.10.2015

Държава: България

Населено място: Карлово

Описание на Къща - музей Васил Левски, гр. Карлово

Карлово е красив български град, разположен в Карловската котловина, който се намира се на 56км от Пловдив. Местността може да се похвали с чист въздух и прекрасна природа.Тук се отглежда маслодайна роза, лавандула, мента и различни видове овошки. През Възраждането градът се прославя с маслодайните рози  и производството на розово масло и  така Карлово  получава името  Розовата долина. Градът става известен и като родното място на видния български революционер Васил Левски.


През 30те години на XXв неговата къща е възстановена и превърната в музей. В продължение на години в него са събират документи, снимки и вещи на Апостола и семейството му, научни изследвания и литературни произведения, които са свързани с живота и делото му. През годините къщата-музей се превръща в голям музеен комплекс, който обхваща дома на Апостола, експозиционна зала, мемориален параклис и Чардаклиевата къща.


Къщата, в която е роден и израснал Васил Левски е строена в началото на 18 век. Тя е едноетажна и съвсем малка. Състои се от две спални, една за семейството и друга за гости. По каменни стълби се слиза в изкопания в земята зимник. Вляво от него има килер, а отдясно е скривалището. То е добре прикрито от долап, в който са нареждали черги, които са прикривали входа към скривалището.


След смъртта на майката на Васил Левски, в къщата никой не живее и тя постепенно се руши. Гражданите на Карлово се заемат да я възстановят с помощта на местната управа и така през 1937г музея е открит.


Експозиционната зала е открита десетилетия  по-късно. В нея се събират произведения на изкуството, които представят живота и делото на Левски, лични вещи, снимки, документи. Част от материалите са дарени от роднини. До нас са достигнали седем оригинални фотографии на Апостола.


Мемориалният параклис  Всех святих болгарских  е създаден през 2000г. в памет на българския герой. Тук се съхраняват косите на Васил Левски, които той отрязва след като се отказа от монашеството. Това място пази жив спомена за Левски и увековечава неговото дело. До параклиса е издигнат и паметник на неговата майка – Гина Кунчева.


Към музея спада и Чардаклиевата къща, която се намира в съседство с родния дом на Левски. Принадлежала е на леля му Дона Чардаклиева. Възстановена е едва през 90те години на XXв. От тук може да се закупят сувенири, картички, всякаква литература, свързана с Васил Левски. Предвидена е и зала за изложби.


Музеят се радва на огромна популярност и всенародна любов. Хиляди туристи от цялата страна го посещават, за да се докоснат до символа на несломимия български дух и борец за свобода.


Музеят се намира на леснодостъпно място в центъра на град Карлово. Може да се посещава всеки ден от 8.30 ч. до 13.00 ч. и от 14.00 ч. до 17.00 ч. 


 

Карта

Хотели в близост

Заведения в близост

Близки градове

 • Хисаря

  Разстояние:
  На 16.96 км от обекта

 • Троян

  Разстояние:
  На 27.89 км от обекта

 • Пловдив

  Разстояние:
  На 55.67 км от обекта

 • Ловеч

  Разстояние:
  На 55.14 км от обекта

 • Рибарица

  Разстояние:
  На 43.12 км от обекта

 • Асеновград

  Разстояние:
  На 70.99 км от обекта

Горещи оферти

За www.rezervaciq.com Всички материали и снимки са собственост на ДРС - Травел ЕООД, потребителите от които са въведени или техните автори. Къща - музей Васил Левски, гр. Карлово е едно от нещата които привличат туристи в Карлово. Виж Къща - музей Васил Левски, гр. Карлово и коментирай, ако си бил там или имаш въпроси!

уеб дизайн