Zaglavie

Съобщение

OK
Rezervaciq.com/ България/ Търговище/ крепост Мисионис - гр.Търговище

крепост Мисионис - гр.Търговище

Рейтинг: 4.00 (1 глас)

Тип: Забележителности

Добавено от: tanya

Добавено на: 07.08.2015

Държава: България

Населено място: Търговище

Описание на крепост Мисионис - гр.Търговище

Древният град Мисионис се намира в северна България и е само на 7 км от гр. Търговище. Той е част от нашето културно наследство и е включен в списъка на Стоте национални туристически обекта.

Смята се, че древният град води началото си от Античността - вероятно е възникнал през IV-Vв. и е просъществувал чак до края на XIVв.

Първите руини, които са намерени през 60 –те години на 20век, са свързани с периода на управлението на хан Крум. Разкрити са останки на високи крепостни стени с кули, мраморни колони, две базилики от V-VI в., раннобългарско селище от ІХ-Х в., порта от крепост ХІІ-ХІVв. Намерено е изобилие от антична каменна пластика, римска керамика, средновековни некрополи.

През последните години археологическите проучвания около крепостта са подновени и са направени някои интересни разкрития. Тази на пръв поглед обикновена крепост е била средновековен град, който за времето си е бил известен търговски и религиозен център от ІV до края на ХІV в. Сведения за него получаваме от един арабски пътешественик през 12-ти век., който разказва за многолюден град с оживени пазари и много богатства.

Градът се простирал на 120 дка площ, а през ХІV в. е обхващал 700 дка. През вековете Мисионис е имал ключово военно и търговско значение през българското средновековие. Той умело е отбранявал първата и втората българска столица.

Важно откритие са намерените църкви. Едната е раннохристиянска базилика . Около нея са намерени стени на каменни къщи. Намереният храм е с дебели стени и с дължина от 34м и ширина от 10.5 метра. Във вътрешността са запазени основите на колони от бял варовик, какъвто не се среща по тези места. Те разделят църквата на три дяла. Точно в центъра на пода има отпечатък. Предполага се, че се е получил при разрушаването й, когато е паднал полилея. Открити са византийски монети от Vв.

Този добре развит град е бил унищожен в края на XIVв., когато нахлуват османските войски. Те обаче не успяват да заличат тази многовековна история. Мисионис остава скрит под пепелта, за да може след векове да покаже своето величие..

Намерените находки може да се разгледат в историческия музей на град Търговище. А крепостта може да се посещава по всяко време самостоятелно или с екскурзовод.

 

Близки събития

 • 8 Март

  Разстояние:
  На 08.03.2018На 260.34 км от обекта

Близки събития

 • 8 Март

  Разстояние:
  На 08.03.2018На 260.34 км от обекта

Карта

Хотели в близост

Заведения в близост

Близки градове

 • Разград

  Разстояние:
  На 36.33 км от обекта

 • Шумен

  Разстояние:
  На 34.15 км от обекта

 • Сливен

  Разстояние:
  На 59.66 км от обекта

 • Ямбол

  Разстояние:
  На 79.45 км от обекта

 • Велико Търново

  Разстояние:
  На 73.15 км от обекта

 • Русе

  Разстояние:
  На 85.29 км от обекта

Горещи оферти

За www.rezervaciq.com Всички материали и снимки са собственост на ДРС - Травел ЕООД, потребителите от които са въведени или техните автори. крепост Мисионис - гр.Търговище е едно от нещата които привличат туристи в Търговище. Виж крепост Мисионис - гр.Търговище и коментирай, ако си бил там или имаш въпроси!

уеб дизайн