Zaglavie

Съобщение

OK
Rezervaciq.com/ България/ Нова Загора/ Карановата могила, гр. Нова загора

Карановата могила, гр. Нова загора

Рейтинг: 5.00 (1 глас)

Тип: Забележителности

Добавено от: Mimi

Добавено на: 10.08.2015

Държава: България

Населено място: Нова Загора

Описание на Карановата могила, гр. Нова загора

Историческият музей в Нова Загора е открит през 1926г от учителят Никола Койчев, като целта му е да се покажат намерените археологически предмети и да се продължи изследователската дейност. Сега в музеят се съхраняват повече от 40 хиляди експоната, благодарение на множеството находки в местността.

В региона на Нова Загора са разкрити праисторически селищни могили, селища от късножелязната и римската епоха, както и от Средновековието, много крепости и няколко манастира.

Една от могилите е наречена Българската Троя, макар да е по-стара от Троя. Това е известната Карановска могила, която е открита край с. Караново през 50-те години на 20в. Тя е най-старата могила в Европа и се намира само на 10км от Нова Загора. Площта й е от 24 декара.

В България са открити множество могили от този селищен тип, но с височината си от 13 м, дължина от 250 м и ширина от 150 м. се превръща в най-голямата. Могилата е проучена частично, но това е достатъчно за да се разкрие нейната ценност. Разкрити са различни пласта в нейната история и е създадена хронологична система. В нея може да се видят следи от всички праисторически епохи- от новокаменната до бронзовата. Намерените находки са изложени в историческия музей в Нова Загора.

Хилядолетия наред в могилата са живели хора. Намерени са основи на жилища, предмети от бита, оръдия на труда, глинени плочки с писмени знаци. Важно откритие е един голям кръгъл печат с древноевропейски шрифт по него. През 2005г на това място са намерели останки на сграда, вероятно дворец.

През 2008г е направено ново откритие. Тогава намират колесница на четири колела, която е впрегната от два коня. Отличителна е нейната богата декорация. Оригиналът на колесницата може да се види на самото място, както и копие на украсата.

През 2009 намират зидана тракийска гробница с погребална камера. Погребението е било на заможен човек, тъй като тя е била пълна с различни оръжия, плетена ризница, глинени, стъклени и бронзови съдове, сребърни чаши с позлата. Едни от най-скъпите находки са стъклен ритон с глава на непознато животно, златен пръстен със скъпоценен камък и монети, които са от 1-ви век на Новата ера.

Карановата могила е включена в списъка на Стоте национални обекта на България.

Карта

Хотели в близост

Заведения в близост

Близки градове

 • Бургас

  Разстояние:
  На 27.86 км от обекта

 • Несебър

  Разстояние:
  На 42.94 км от обекта

 • Слънчев бряг

  Разстояние:
  На 42.46 км от обекта

 • Созопол

  Разстояние:
  На 48.27 км от обекта

 • Ямбол

  Разстояние:
  На 58.66 км от обекта

 • Шумен

  Разстояние:
  На 73.11 км от обекта

Горещи оферти

За www.rezervaciq.com Всички материали и снимки са собственост на ДРС - Травел ЕООД, потребителите от които са въведени или техните автори. Карановата могила, гр. Нова загора е едно от нещата които привличат туристи в Нова Загора. Виж Карановата могила, гр. Нова загора и коментирай, ако си бил там или имаш въпроси!

уеб дизайн