Zaglavie

Съобщение

OK
Rezervaciq.com/ България/ Габрово/ Зоопарк - град Габрово

Зоопарк - град Габрово

Рейтинг: 0.00 (0 глас)

Тип: Забележителности

Добавено от: Станчо Георгиев

Добавено на: 02.02.2016

Държава: България

Населено място: Габрово

Описание на Зоопарк - град Габрово

В красивата местност „Петкова нива“ в Габрово се намира зоопаркът на града. Той е създаден през далечната 1973 година и днес се простира върху почти 6 декара площ. По-голямата част от земята е използвана за създаването на мини зоопарк с 150 животни и птици от над 40 различни вид. Едни от най-интересните обитатели са двата големи лъва, кафявата мечка, ръждивата морска котка, африканските щрауси и безопашатите котки. Тук има още малки кози-джуджета, павиан хамадрил, игуана, зеленоглава патица, пауни и красив златен фазан. Всяка година мястото е посещавано от повече от 40 000 души.


През 2007 година Министерството на околната среда и водите дава лиценз на зоопарка в Габрово за опазването на диви животни, които са извън естествената си среда. Разрешава се размножаването и отглеждането на такива видове в контролирани условия. През 2009 година след организиран конкурс за изработката на лого и са получени повече от 100 различни. Изпрано в предложението на архитект Антон Колев, който е роден в Габрово и от няколко години живее в Дюселдорф. Германия.

През 2011 година в зоологическата градина е направена проверка, при която е установено, че условията за отглеждането на обитателите не са никак добри. Липсват средства, а базата е остаряла.


През 2015 година след продължителни дебати Община Габрово взима решение да запази зоопарка и той да бъде обновен. Изготвена е стратегия за развитието на парка. Предвиждат се много извънкласни дейности и зелени училища, който да покажат на най-малките какво е да полагаш гтрижи за дадено животно. Ще бъдат доставени нови екземпляри, които могат да живеят в климатичните условия, които предлага България.

Зоопаркът в Габрово е най-малкият в цялата страна и затова се налага някои от животните да отидат в други паркове, защото според нормите са необходими по-големи домове за тях. Едно от тези животни е мечката Маша, която замива за Германия в специалния Спасителен център за мечки, за да може да живее в условия, които са много по-близки до естествения и дом. От там гарантират , че за животно ще се полагат най-качествени грижи. Подобна съдба очаква и други обитатели, които може и да се завърнат в Габрово, след като се намерят пари и проектът за обновяване на парка бъде завършен.

Габровци се надяват скоро тяхната зоологическа гради пак да се превърне в красив и уютен дом за животните.

Карта

Хотели в близост

Заведения в близост

Близки градове

Горещи оферти

За www.rezervaciq.com Всички материали и снимки са собственост на ДРС - Травел ЕООД, потребителите от които са въведени или техните автори. Зоопарк - град Габрово е едно от нещата които привличат туристи в Габрово. Виж Зоопарк - град Габрово и коментирай, ако си бил там или имаш въпроси!

уеб дизайн