Zaglavie

Съобщение

OK
Rezervaciq.com/ България/ Жеравна/ Жеравна - по-близо до една отминала епоха

Жеравна - по-близо до една отминала епоха

Рейтинг: 5.00 (1 глас)

Тип: Забележителности

Добавено от: Dilqna

Добавено на: 26.05.2011

Държава: България

Населено място: Жеравна

Описание на Жеравна - по-близо до една отминала епоха

Жеравна – една малка приказка, сгушена в обятията на Стара планина.Едно от най-великолепните творения на българския майстор – строител. Райско кътче, за което думите не стигат да се опише неговата живописност и съвършенство. Посетите ли го веднъж със сигурност ще ви се иска да остане завинаги – тук проблемите сякаш изчезват, животът е толкова по-лесен и обикновен и не тече така бързо, както в големия град.
Определено Жеравна е приказна земя, която пленява и омагьосва. Може би се питате какво му е толкова специалното на това селце? Ако цените и познавате българска история и природата, няма да ви е трудно да се съгласите с нашите думи.
Жеравна е разходка назад в миналото. Пътуване през вековете. Един вълнуващ и различен свят. Бягство от реалността. Пазител на изконните български традиции и обичаи. Невероятно място с типична възрожденска архитектура - едноетажни и двуетажни дървени къщи, обградени с каменни довари, калдаръмени уличи и стари работилнички и дюкянчета.
Селцето е разположено в община Котел, област Сливен. Лесно можете да го откриете, само следвайте табелите.
Това уникално късче земя, потънало в зеленина, заобиколено от гъсти и вековни гори и красиви изворчета, е основано през 12 – 14 век.Няколко века по-късно се разраства и се превръща в занаятчийски и културен център. От този период датират и повече от къщите в селцето, които са над 200 на брой. Някои от най-старите постройки са на възраст повече от 300 години, което е наистина забележителен факт.
Жеравна е родно място за множество български революционери и известни личности, измежду които е и писателят Йордан Йовков. Днес можете да посетите неговата родна къща, която е превърната в музей. В нея са изложени интересни експонати свързани с Йовков, разказващи повече за детството му и неговия житейски път.
Друга интересна забележителност в селцето е църквата „Свети Николай“, построена през 1834 година. Изографисана е от Йордан Михайлович от град Елена и Георги и Генчо от град Трявна. Иконите в църквата представляват уникални творби, дело на майстори от тревненската живописна школа. Иконостасът е повече от впечатляващ, с изящната си дърворезба и разкошна украса.
Жеравна е архитектурно – исторически резерват и е част от Стоте национални туристически обекти. Сдобийте се с още един печат във вашата туристическа книжка и се насладете на българските красоти.

Близки събития

 • 8 Март

  Разстояние:
  На 08.03.2018На 250.25 км от обекта

Близки събития

 • 8 Март

  Разстояние:
  На 08.03.2018На 250.25 км от обекта

Карта

Хотели в близост

Заведения в близост

Близки градове

 • Сливен

  Разстояние:
  На 20.54 км от обекта

 • Ямбол

  Разстояние:
  На 39.05 км от обекта

 • Търговище

  Разстояние:
  На 46.95 км от обекта

 • Разград

  Разстояние:
  На 77.11 км от обекта

 • Шумен

  Разстояние:
  На 61.53 км от обекта

 • Трявна

  Разстояние:
  На 78.94 км от обекта

Горещи оферти

За www.rezervaciq.com Всички материали и снимки са собственост на ДРС - Травел ЕООД, потребителите от които са въведени или техните автори. Жеравна - по-близо до една отминала епоха е едно от нещата които привличат туристи в Жеравна. Виж Жеравна - по-близо до една отминала епоха и коментирай, ако си бил там или имаш въпроси!

уеб дизайн