Zaglavie

Съобщение

OK
Rezervaciq.com/ България/ Пловдив/ Държавна опера - град Пловдив

Държавна опера - град Пловдив

Рейтинг: 0.00 (0 глас)

Тип: Забележителности

Добавено от: Valentina

Добавено на: 26.11.2015

Държава: България

Населено място: Пловдив

Описание на Държавна опера - град Пловдив

Пловдивската опера отваря врати за посетители през 1953 година, като тогава пред публиката е представена операта „ Продадена невеста“ . През годините са поставяни творби на Моцарт, Росини, Верди, Пучини, Каскани, Стравински, Гершуин и много други велики творци на оперното изкуство. През 1965 година е сложено началото на традицията за изнасяне на представления извън сградата на операта. За пръв път това става на хълма Бунарджик. Двадесет години след това представление трупата на Пловдивската опера започва редовно да поставя различни оперни постановки на завладяващата и величествена сцена на Античния театър. Тя бързо придобива световна слава и започват да гостуват велики имана като Артуро Базиле, Дмитрий Гоя, Петер Тиборис, Станислав Гудасински, Джан Карло дел Монако и много други. На сцената са извисявали глас оперни колоси като Луис Лима, Джан Франко Чекиле, Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Райна Кабаиванска, Калуди Калудов и други.
Трупата на Пловдивската опера е имала възможност да се изявява на световни сцени като тази на „ Дойче опер“ в Берлин, Кралската опера в Копенхаген, „ Малий театър“ в Санкт Петербург, на сцените на Мадрид, Барселона и други. Чест и желан гост е на страни със вековна история в операта като Дания, Франция , Италия , Русия. През 1990 година операта и филхармонията на Града на тепетата се обединяват и се създава Оперно-филхармонично дружество , което през 2010 година се преименува в Държавна опера – Пловдив, която цели да разпространява оперното, балетното и филхармоничното изкуство у нас и по света. Оркестърът към операта носи наследството на първият филхармоничен оркестър в страната, създаден още през 1945 година. Диригенти на сцената на Държавната опера са били Влади Симеонов, Найден Тодорво, Алексей Измирлиев и други . От 2013 година начело на оркестъра е Диан Чобанов. Репертоарът е богат и не спира да се допълва през годините. Направени са и много записи за Българското национално радио.
Програмата на Държавната опера може да бъде видяна в техния сайт, а билети може да намерите на място на касите на площад „ Централен“ 1.

Карта

Хотели в близост

Заведения в близост

Близки градове

Горещи оферти

За www.rezervaciq.com Всички материали и снимки са собственост на ДРС - Травел ЕООД, потребителите от които са въведени или техните автори. Държавна опера - град Пловдив е едно от нещата които привличат туристи в Пловдив. Виж Държавна опера - град Пловдив и коментирай, ако си бил там или имаш въпроси!

уеб дизайн