Zaglavie

Съобщение

OK
Rezervaciq.com/ България/ Копривщица/ Град Копривщица и нейната прекрасна архитектура

Град Копривщица и нейната прекрасна архитектура

Рейтинг: 5.00 (2 гласа)

Тип: Забележителности

Добавено от: Dilqna

Добавено на: 06.10.2010

Държава: България

Населено място: Копривщица

Описание на Град Копривщица и нейната прекрасна архитектура

Преди няколко века гражданите на Копривщица се славели като богати и заможни хора. Те се занимавали с търговия и занаятчийство и имали значителни успехи. За да покажат своите големи възможности, местните започнали да издигат все по-хубави и хубави къщи. Всички те се характеризирали с обширни дворове и стаи, пищна украса от вътре и отвън и високи каменни зидове. Но благосъстоянието на града било причина да е нападано и ограбвано не веднъж или два от кърджалиите. Населението всеки път трябвало да започва от нулата и да гради наново своя живот.
Старите къщи в Копривщица имат невероятна архитектура и уникално излъчване. От тях струи спомена за автентичните български традиции и фолклор, за неостаряващия възрожденски дух и обичаи. Карат ни с радост да си спомняме за онези славни и велики времена. Те несъмнено са най-голямата атракция в Копривщица и определят нейния външен облик.
Сред най-прекрасните примери за таланта и майсторството на местните строители от 18 и 19 век е Ослековата къща. Издигната е от уста Минчо в периода 1853 – 1856 година за богаташа Ненчо Ослеков. Тя е построена на много малка площ и представлява пловдивски тип симетрична къща. Всеки посетител остава удивен от прелестните рисунки по стените и дърворезбата по таваните. От 1965 година е превърната в Етнографски музей и в нея са изложени мебели и предмети от ежедневието на местните. Също така могат да се видят женски накити от този район, плетени чорапи и т.н.
Лютовата къща е друг знамет представител на тукашните архитектурни решения. Изградена е през 1854 година за търговеца Стефан Топалов, но през 1906 година Петко Лютов я купува. Тя също има пъстри и цветни рисунки и множество декорации.
Особено китен и живописен изглежда родният дом на поета Димчо Дебелянов. Дървената постройка поражда у човек много емоции и смесени чувства. Излъчва топлото,нежност, но и някаква носталгия по красотата и магията на възрожденската епоха.
Джоголановата къща е построена в началото на 18 век по заръка на Стойчо Старирадев. Сравнително голяма е, но особено симпатична и очарователна. Помещенията са просторни, разположени на два етажа, а двора е опасан с каменна ограда.
Къщата – музей на Георги Бенковски също заслужава възхищение. Заобиколена от красиви цветя и мирис на вечна пролет, в нея се съхранява всичко за живота и дейността на будния българин.
Родното място на Любен Каравелов съм убедена, че също ще ви хареса. Архитектурният ансамбъл се състои от три отделни сгради – лятна и зимна къща, а третата била предназначена за стопански цели.
Потопете се поне за малко в местната задушевна атмосфера и се отдадете на едно велико пътуване назад във времето.

Карта

Хотели в близост

Заведения в близост

Близки градове

 • Рибарица

  Разстояние:
  На 23.16 км от обекта

 • Пазарджик

  Разстояние:
  На 50.18 км от обекта

 • Хисаря

  Разстояние:
  На 32.24 км от обекта

 • Троян

  Разстояние:
  На 39.20 км от обекта

 • Ловеч

  Разстояние:
  На 61.96 км от обекта

 • Пловдив

  Разстояние:
  На 63.88 км от обекта

Горещи оферти

За www.rezervaciq.com Всички материали и снимки са собственост на ДРС - Травел ЕООД, потребителите от които са въведени или техните автори. Град Копривщица и нейната прекрасна архитектура е едно от нещата които привличат туристи в Копривщица. Виж Град Копривщица и нейната прекрасна архитектура и коментирай, ако си бил там или имаш въпроси!

уеб дизайн