Zaglavie

Съобщение

OK
Rezervaciq.com/ България/ Велинград/ Градска художествена галерия Цвета Шуманова - град Велинград

Градска художествена галерия Цвета Шуманова - град Велинград

Рейтинг: 0.00 (0 глас)

Тип: Забележителности

Добавено от: Мина Петрова

Добавено на: 04.02.2016

Държава: България

Населено място: Велинград

Описание на Градска художествена галерия Цвета Шуманова - град Велинград

Велинград се намира в Чепинската котловина и през годините се утвърдил като „СПА столица“ на България, благодарение на многото си минерални извори. Той е създаден от няколко села, които днес са квартали. Най-популярен е Чепино, в който се намират повечето забележителности и хотели в града. Последно време квартал Лъджане се развива изключително бързо и се превръща в предпочитано място от туристите. Те идват специално заради невероятната Градска художествена галерия.


Художествената галерия във Велинград се намира в къщата на голямата Цвета Шуманова. Самата Шуманова е родена през 1897 година в Лъджане и твори и живее в САЩ. Умира през 1986 година в родното си място. Споменава се рядко, но е много ярка звезда в изкуството след Освобождението. Много години преподава изкуство в своето село, а преди на почине оставя дома си като дарение за изграждане на художествена галерия.

Днес Градската художествена галерия носи нейното име и е едно от най-интересните и посещавани места във Велинград. Разделена е на две основни зали, в които има постоянна експозиция и много временни и гостуващи изложби на различни автори от цялата страна. Постоянно има нови и нови различни творби. В постоянната изложба в галерията на Велинград присъстват много творби от графиката, скулптурата и живописта. Те са направени от съвременни български художници. Към фонда на галерията са прибавени много творби, които са свързани с традиционните народни занаяти. Повечето са свързани с обичаите в Родопите.ю


Градската галерия „Цвета Шуманова“ работи за посетители целогодишно като почивен ден е само неделя. Вратите и са отворени от 10.00 до 18.00 часа без почивка. Всеки , който отсяда във Велинград трябва да посети галерията и да се докосне до невероятните и ценни произведения на изкуството, които са дело на съвременни художници и майстори на скулптурата.

Карта

Хотели в близост

Заведения в близост

Близки градове

Горещи оферти

За www.rezervaciq.com Всички материали и снимки са собственост на ДРС - Травел ЕООД, потребителите от които са въведени или техните автори. Градска художествена галерия Цвета Шуманова - град Велинград е едно от нещата които привличат туристи в Велинград. Виж Градска художествена галерия Цвета Шуманова - град Велинград и коментирай, ако си бил там или имаш въпроси!

уеб дизайн