Zaglavie

Съобщение

OK
Rezervaciq.com/ България/ Тетевен/ Гложенският манастир - уникален и неповторим

Гложенският манастир - уникален и неповторим

Рейтинг: 2.33 (3 гласа)

Тип: Забележителности

Добавено от: Dilqna

Добавено на: 04.10.2010

Държава: България

Населено място: Тетевен

Описание на Гложенският манастир - уникален и неповторим

Гложенският манастир е една от най-старите и забележителни обители в цяла България. Намира се на 2 км. от село Гложене и на около 12 км. от град Тетевен. Той е изграден на високо и труднодостъпно място под връх Камен Лисец , където надолу се спускат стръмни и назъбени скали и е заобиколен от огромна и страшна пропаст. Оттук се открива удивителна гледка към всички красоти, които са разположени наоколо. Погледът ти може да стигне толкова далеч, колкото си помислиш. Панорамата просто няма равна на себе си и независимо, че е труден пътят към манастира си заслужава човек да дойде, за да се почувства свободен и истински щастлив в безкрая.
Не се знае дали можем да вярваме на тези сведения, но се смята, че „Свети Великомъченик Георги Победоносец” е създаден от киевския княз Глож в началото на 13 век. Но твърденията са недоказани, затова не бихме могли да им се доверим изцяло.
Според общоприетото мнение е построен през 16 век, а на външен вид бил изграден така, че по архитектура да прилича на атонските мъжки обители. С времето тук се развила широка културна, просветна и духовна дейност, а послушници правили преписи на стари и ценни ръкописи. С времето манастирът основава свои метоси в селцето Малък извор и град Ловеч, както и килийни училища на тези места.
Най-големият си разцвет храмът преживява през 19 век по времето на игумена Евтимий, който родом бил от Сопот. Славел се като добър лечител и умен и начетен човек. Той управлявал мъдро и съвестно и направил много за неговото развитие.
В миналото великият български революционер Васил Левски често намирал убежище тук, криейки се от гонещите го турци. Днес дори е реставрирано скривалището му . Старата килия на Васил Друмев( Митрополит Климент ), който бил заточен в Гложенския манастир за около година, пък е превърната в малък музей за посетители.
Храмът към обителта има красива и автентична архитектура. Издигнат е през 16 век, но при Чирпанското земетресение от 1928 година почти цялата постройка е разрушена. Построена е нова през 1931 година и от старата е оцелял само невредим иконостасът.
В Гложенския манастир туристите могат да се полюбуват на копието на иконата „Св. Георги Победоносец”, с която той е доста известен. Хората вярват, че е пренесена от княз Глож.
Обителта е с висока историческа стойност за нас и за църковното ни изкуство. Посетете това чудесно място от страна ни , за да можете да разказвате , че и вие сте били тук и сте го видели с очите си.

Близки събития

Близки събития

Карта

Хотели в близост

Заведения в близост

Близки градове

 • Рибарица

  Разстояние:
  На 11.53 км от обекта

 • Троян

  Разстояние:
  На 37.55 км от обекта

 • Ловеч

  Разстояние:
  На 44.69 км от обекта

 • Пазарджик

  Разстояние:
  На 81.31 км от обекта

 • Плевен

  Разстояние:
  На 61.93 км от обекта

 • Хисаря

  Разстояние:
  На 59.29 км от обекта

Горещи оферти

За www.rezervaciq.com Всички материали и снимки са собственост на ДРС - Травел ЕООД, потребителите от които са въведени или техните автори. Гложенският манастир - уникален и неповторим е едно от нещата които привличат туристи в Тетевен. Виж Гложенският манастир - уникален и неповторим и коментирай, ако си бил там или имаш въпроси!

уеб дизайн