Zaglavie

Съобщение

OK
Rezervaciq.com/ България/ Чифлик/ Връх Юмрука

Връх Юмрука

Рейтинг: 0.00 (0 глас)

Тип: Забележителности

Добавено от: Hristo

Добавено на: 25.05.2016

Държава: България

Населено място: Чифлик

Описание на Връх Юмрука

Известният връх Юмрука е разположен в централната част на най-голямата планина у нас- Стара планина. Той се намира на територията на Националния парк „Централен Балкан“, което подсказва какви красоти може да ни разкрие. Самият връх е висок 1818 метра и се намира близо до известната хижа Ехо. На запад се издига и връх Вежен. Връх Юмрука е най-посещаван през пролетта и лятото, когато много любители на планинското катерене покоряват маршрута. Красотата на това величествено място лесно запленява всеки. Склоновете на върха са обсипани с боровинки.

Когато времето е ясно, от връх Юмрука се вижда Средна гора, а в далечината дори Рило-родопския масив. На север може да се види и връх Василюв. Източно от върха преминава зимната пътека от село Розионо до хижа Ехо. На изток се вижда Арката на Троянския проход, връх Ботев и Купените. На северната страна на върха има поставено стоманени въже, което е допълнителна осигуровка за преминаващите от хижа ехо към хижа Важен през зимата, когато условията са доста тежки и лятната пътека и затворена заради опасност от лавини. Около върха има и няколко точки за спортно ориентиране- пътека за село Розино, на връх Кавладан, пътека за село Христо Даново и други.

Точно под връх Юмрука, на северната му стена от няколко години се строи параклис „Света Тройца“. Той е дело на приятели и любители на планината и близката хижа Ехо. Организатор на проекта е Николай Киранов, който е дългогодишен хижар на хижа Васильов, която се намира на около 2,5 часа от село Шипково, а когато проходът между Рибница и Шипково не е затворен, може да се стигне и с кола.

Близки събития

 • 8 Март

  Разстояние:
  На 08.03.2018На 89.34 км от обекта

Близки събития

 • 8 Март

  Разстояние:
  На 08.03.2018На 89.34 км от обекта

Карта

Хотели в близост

Заведения в близост

Близки градове

 • Рибарица

  Разстояние:
  На 13.86 км от обекта

 • Троян

  Разстояние:
  На 22.30 км от обекта

 • Хисаря

  Разстояние:
  На 34.52 км от обекта

 • Ловеч

  Разстояние:
  На 44.73 км от обекта

 • Пазарджик

  Разстояние:
  На 65.55 км от обекта

 • Плевен

  Разстояние:
  На 71.82 км от обекта

Горещи оферти

За www.rezervaciq.com Всички материали и снимки са собственост на ДРС - Травел ЕООД, потребителите от които са въведени или техните автори. Връх Юмрука е едно от нещата които привличат туристи в Чифлик. Виж Връх Юмрука и коментирай, ако си бил там или имаш въпроси!

уеб дизайн