Zaglavie

Съобщение

OK
Rezervaciq.com/ България/ София/ Връх Черни връх

Връх Черни връх

Рейтинг: 0.00 (0 глас)

Тип: Забележителности

Добавено от: Hristo

Добавено на: 18.05.2016

Държава: България

Населено място: София

Описание на Връх Черни връх

Връх Черни връх е първенец на Витоша. Той се извисява на 2290 метра, което осигурява на Витоша четвърто място по височина в страната след Рила (Мусала-2925 метра), Пирин (Вихрен-2914 метра) и Стара Планина (Ботев-2376 метра). Това не означава, че Черни връх е четвърти по височина, защото в Рила и Пирин има по-високи върхове от него. През 1895 година Алеко Константинов покорява първенеца на Витоша заедно с други планинари и така е положено началото на организирания туризъм в България. Любопитно е, че Черни връх е вторият най-ветровит след Мургаш и е част от Стоте Национални Туристически обекта на България.

В полите на Витоша се намира София, което значително улеснява желаещите да покорят Черни Връх. Маркировката по маршрута е поддържана и има много начини за придвижване. Всеки ден стотици туристи поемат по някоя от пътеките из Витоша, така че дори и някой да се изгуби има кого да помоли за помощ. Най-често се използва маршрутът през хижа Алеко. До нея се стига през квартал Драгалевци и преходът е лек. От там до върха има около 3 километра, а надморската височина за преодоляване е само 565 метра. Друг маршрут започва от Златните мостове, през хижа Кумата, резерват Торфено бранище и накрая към върха.

Черни връх е достъпен целогодишно, съобразено с метереологичните условия. Най-посещаван е през летните месеци, но дори и през зимата единственото, което ви трябва, е подходяща екипировка, защото маршрутите се поддържат. Единствено трябва да се внимава за маркерите и да са ясни метереологичните условия. Една екскурзия до върха осигурява незабравимо преживяване и бягство от големия и шумен град.

Карта

Хотели в близост

Заведения в близост

Близки градове

Горещи оферти

За www.rezervaciq.com Всички материали и снимки са собственост на ДРС - Травел ЕООД, потребителите от които са въведени или техните автори. Връх Черни връх е едно от нещата които привличат туристи в София. Виж Връх Черни връх и коментирай, ако си бил там или имаш въпроси!

уеб дизайн