Zaglavie

Съобщение

OK

Връх Каменица

Рейтинг: -15.00 (1 глас)

Тип: Забележителности

Добавено от: Hristo

Добавено на: 20.05.2016

Държава: България

Населено място: Гоце Делчев

Описание на Връх Каменица

Връх Каменица пети по височина в Пирин и се извисява на забележителните 2822 метра.Той е едно от най-големите предизвикателства пред алпинисти и планинари. Изключително трудно се покорява и е предпочитан от любителите на екстремните преживявания. Намира се между връх Яловарника и връх Малка Каменица. Разположен е странично от Каменишкото било, което е в състава на Северен Пирин.

Характерни за връх Каменица са острите върхари, които се образуват от отвесните пасажи, обилни пасажи и големи циркуси. Честа гледка е снежната покривка на върха дори и през лятото, която се обуславя от голямата му височина. На запад от върха се отделя късо било, на което се намира връх Каменишка чука. На юг се намира Беговишкият рид, който разделя река Беговица от река Мозговица. Прекрасна гледка към връх Каменица може да се види от брега на Тевното езеро.

Северната стена на върха се е превърнала в много известен катерачен маршрут, който има категория на трудност Б. Няма специално направен маршрут до върха, но има условен такъв, който има отправна точка заслона на Тевното езеро или хижа Беговица.

Карта

Хотели в близост

Заведения в близост

Близки градове

Горещи оферти

За www.rezervaciq.com Всички материали и снимки са собственост на ДРС - Травел ЕООД, потребителите от които са въведени или техните автори. Връх Каменица е едно от нещата които привличат туристи в Гоце Делчев. Виж Връх Каменица и коментирай, ако си бил там или имаш въпроси!

уеб дизайн