Zaglavie

Съобщение

OK
Rezervaciq.com/ България/ Триград/ Връх Виденица

Връх Виденица

Рейтинг: 0.00 (0 глас)

Тип: Забележителности

Добавено от: Hristo

Добавено на: 25.05.2016

Държава: България

Населено място: Триград

Описание на Връх Виденица

Връх Виденица е най-високият в Западните Родопи. Преди се е наричал Гьозтепе и е висок 1652 метра. Името му буквално от турски означава „гьоз“- очи и „тепе“- връх и при ясно и спокойно време може да се види дори Бяло море. Според стара местна легенда на върха някога е имало светилище на бог Дионис, което приличало на това в Делфи. Дори се смята, че Александър Македонски го е посещавал.

В района на върха в древността са живели сатрите, които са били свободолюбиви и горди племена. Жреците от племето са извършвали своите ритуали точно на връх Виденица. Няма ясни и категорични доказателства, които да доказват, че светилището е било второ по значимост след Делфийското, а и много подобни светилища, открити в Родопите, претендират за славата на светилище на Дионис. При всички положения изкачването на върха си заслужава. Пред туристите се разкриват красиви гледки, на север дори се вижда село Змеица в община Доспат. Пътят към върха минава през гори и поляни, изпълнени с разнообразни цветя. Всичко е чисто и свежо, сякаш недокоснато от човешка ръка.

По време на археологически разкопки в Родопите, около върха е намерена мраморна глава на императрица Юлия Паула, която е била съпруга на император Елагабал.

Карта

Хотели в близост

Заведения в близост

Близки градове

Горещи оферти

За www.rezervaciq.com Всички материали и снимки са собственост на ДРС - Травел ЕООД, потребителите от които са въведени или техните автори. Връх Виденица е едно от нещата които привличат туристи в Триград. Виж Връх Виденица и коментирай, ако си бил там или имаш въпроси!

уеб дизайн