Zaglavie

Съобщение

OK
Rezervaciq.com/ България/ Свиленград/ Византийска крепост край с.Мезек - Свиленград

Византийска крепост край с.Мезек - Свиленград

Рейтинг: 5.00 (1 глас)

Тип: Забележителности

Добавено от: Mimi

Добавено на: 11.08.2015

Държава: България

Населено място: Свиленград

Описание на Византийска крепост край с.Мезек - Свиленград

По българските земи са намерени останки на много крепости, но малко от тях са толкова запазени, колкото Мезешката средновековната крепост.

Край село Мезек, в местността Калето, само на 13 км от Свиленград и на 80км от Хасково, се извисява внушителна средновековна византийска крепост от края на ХІ в. Конструкцията й подсказва, че тя е създадена с цел отбрана. Защитавала е териториите между р.Марица и Арда от вражески нападения.

Предполага се, че това е крепостта Неутзикон, която се споменава в средновековните източници. Възникването й се свързва с времето на византийския император Алексий І Комнин (1081-1117 г.)

Крепостта има неправилна форма и нейната площ е сравнително малка – около 7 декара. Стените са каменни, слепени с бял хоросан, декорирани с три тухлени пояса от външната страна. Върху крепостната стена е имало зъбери, които са били запазени до 1900г. Тогава те са били разрушени и камъните са използвани за строежа на турски казарми в Свиленград.

Най- разрушена е северната стена. Тя е до нивото на основата от вътрешната страна. Другите три стени се издигат до нивото на зъберите им. Входът се пада от северния край и е защитен с кула. Стените са с дебелина от близо два метра.

За защитата на крепостта имат значение и деветте й кули. Те се извисяват на над 10метра височина, с кръгла форма, изпъкнали извън стената. Пет от тях се намират на южната стена - две в ъглите и три по дължината на стената. Две са на западната и по една на северната и южната.

В крепостта е кипял живот до идването на османската власт. При вътрешните разкопки са открити керамични съдове от 13-14 век, каменни мелници, метални инструменти и други предмети от живота и бита на населението. Запазени са и две зърнохранилища с овъглено жито в тях. Намерени са железни върхове на стрели, шпори и конски подкови, които показват наличие на военен живот. До 1913г село Мезек е било в пределите на Турция и чак през 1968г крепостта е обявена на паметник на културата и започват реставрационните проекти.

Крепостта е включена в списъка на Стоте национални туристически обекта. Днес тя е реставрирана и може да се посещава всеки ден.

Близки събития

  • 8 Март

    Разстояние:
    На 08.03.2018На 242.47 км от обекта

Близки събития

  • 8 Март

    Разстояние:
    На 08.03.2018На 242.47 км от обекта

Карта

Хотели в близост

Заведения в близост

Близки градове

Горещи оферти

За www.rezervaciq.com Всички материали и снимки са собственост на ДРС - Травел ЕООД, потребителите от които са въведени или техните автори. Византийска крепост край с.Мезек - Свиленград е едно от нещата които привличат туристи в Свиленград. Виж Византийска крепост край с.Мезек - Свиленград и коментирай, ако си бил там или имаш въпроси!

уеб дизайн