Zaglavie

Съобщение

OK
Rezervaciq.com/ България/ София/ Боянски манастир Свети Панталеймон - град София

Боянски манастир Свети Панталеймон - град София

Рейтинг: 0.00 (0 глас)

Тип: Забележителности

Добавено от: Нина Петрова

Добавено на: 12.01.2016

Държава: България

Населено място: София

Описание на Боянски манастир Свети Панталеймон - град София

Невероятният Боянски манастир с ортодоксалното име „Свети Панталеймон” се намира в квартал Бояна, в полите на планина Витоша в София. Съвсем близо е царската резиденция Бояна. Той е сред любимите места на софиянци за отмора и преклонение.

Манастира е направен през 1259 година, когато Цар Калоян създава нова църква и двуетажна сграда към стария храм, който се намира там. Постепенно те стават манастир и се заселват монаси. Красивите стенописи са направени от Боянския майстор. Изобразени са сцени от Новия и Стария завет, Света Петка и Свети Йоан Рилски. Може би, най-впечатляващи са образите на цар Константин-Асен и царица Ирина, севастократ Калоян и неговата съпруга Десислава. Според легендата Боянският майстор е бил влюбен в Севастократица Десислава и в образа и влага цялото си страст и тайни чувства затова и той е толкова истински и специален. Има и по-късни изображения с Въведение Богородично от 14 век , Свети Никола и Свети Панталемйон от 1882 година.


Самият храм е типична кръстокуполна църква с една апсида и вградени подпори, които оформят кръг. Датира от края на 10 и началото на 11 век. Втората част на храма е построена няколко века по-късно през 13 век с дарения на севастократор Калоян и жена му Десислава. Тя направена като църква-гробница на два етажа. Долният етаж е гробница да ктиторите на храма и има полуцилиндричен свод. Вторият етаж има формата на старата църква и е използван за семеен параклис на севастократорското семейство. През 14 век хората събират дарения за последната част от храмовия комплекс. Професор Виктор Григорович, който е руски славист, през 1854 година открива Боянският поменик и Боянският палимест. Те са много важни и интересни исторически извори, които дават информация за бита и културата по време на средновековието. По време на турското робство Боянската крепост е разрушена, но манастирът отава без да бъде докоснат. След като София е завладяна той постепенно запада и е изоставен. Църквата става енорийска за Бояна.


Днес храмът в Бояна се е превърнал в исторически, църковен и архитектурен паметник и е едно от най-посещаваните места в цяла България. За него са написани и много книги. ОТ 1979 година църквата е под закрилата на ЮНЕСКО, а от 2003 е филиал на Националния исторически музей.


 

Карта

Хотели в близост

Заведения в близост

Близки градове

Горещи оферти

За www.rezervaciq.com Всички материали и снимки са собственост на ДРС - Травел ЕООД, потребителите от които са въведени или техните автори. Боянски манастир Свети Панталеймон - град София е едно от нещата които привличат туристи в София. Виж Боянски манастир Свети Панталеймон - град София и коментирай, ако си бил там или имаш въпроси!

уеб дизайн