Zaglavie

Съобщение

OK
Rezervaciq.com/ България/ Пловдив/ Балабанова къща - град Пловдив

Балабанова къща - град Пловдив

Рейтинг: 0.00 (0 глас)

Тип: Забележителности

Добавено от: Валерия Минева

Добавено на: 14.12.2015

Държава: България

Населено място: Пловдив

Описание на Балабанова къща - град Пловдив

Красивата Балабанова къща е принадлежала на хаджи Панайот Лампша и днес е превърната в музей и към архитектурно-исторически резерват „Старинен Пловдив“ в Пловдив. Тя е построена през 19 век и днес в нея се провеждат много театрални постановки, различни изложби и концерти. Била е създадена за Панайот Лампша, който е един от богатите българи с Пловдив. Членувал е в кафтанджийския еснаф, бил е търговец и лихвар. По думите на Любен Каравелов това е един от най-големите и богати търговци в града по онова време.


Името на къщата идва от търговеца Лука Балабанов, който за кратко е неин собственик през ХХ век. За съжаление старата сграда е съборена до основи през 30-те години на миналия век. По-късно през 1971 година е проектирана отново и в възстановена на първоначалното и място. За да се върне предишния и вид е използвана книгата „Пловдивската къща“ на архитект Христо Пеев.


Сградата има площ от 546 кв.м. Тя е типична къща от времето на Възраждането е построена по модел на красивите къщи край Босфора около Цариград по онова време. Днес тя се е превърнала в културно средище за местния творчески елит. Тук се провеждат различни спектакли, много постановки, срещи с едни от най-големите и известни български автори. Къщата днес е един символ на любовта към изкуството и уважението към творците.


На втория етаж тя има типичния възрожденски симетричен план. Голямата порта води до дълъг пруст с красив висок таван, едно време там са били стопанските помещения. На втория етаж се стига през вътрешна стълба. Там гостите са посрещнати от уникален остъклен салон с богата украса и таван с невероятна дърворезба. Около салона има още четири стаи със забележителна атмосфера и усещане за естетика и красота. До една са обзаведени с уникални реставрирани мебели, автентични тъкани и материи и всякакви вещи, които са били притежание на богатите пловдивчани. Днес на първия етаж има експозиция на съвременната живопис, която е постоянна. Балабановата къща участва в ежегодното събитие „Нощ на музеите“ в Пловдив, в нея се провеждат и Дни на музиката.


 

Карта

Хотели в близост

Заведения в близост

Близки градове

Горещи оферти

За www.rezervaciq.com Всички материали и снимки са собственост на ДРС - Травел ЕООД, потребителите от които са въведени или техните автори. Балабанова къща - град Пловдив е едно от нещата които привличат туристи в Пловдив. Виж Балабанова къща - град Пловдив и коментирай, ако си бил там или имаш въпроси!

уеб дизайн