Zaglavie

Съобщение

OK
Rezervaciq.com/ България/ Пловдив/ Арменска църква Сурп Кеворк - град Пловдив

Арменска църква Сурп Кеворк - град Пловдив

Рейтинг: 0.00 (0 глас)

Тип: Забележителности

Добавено от: Lisa

Добавено на: 07.12.2015

Държава: България

Населено място: Пловдив

Описание на Арменска църква Сурп Кеворк - град Пловдив

В края на IV век Пловдив.кия регион влиза в пределите на Византия, от тогава датира историята на храма „Сурп Кеворк“. Той е направен през V от византийците до северната част на крепостната стена, която ограждала града. Първоначално се е наричал „Свети Георги Победоносец“. През 447 година църквата и по-голямата част от града Тримонциум са били унищожени от нападението на хунски племена. Въпреки голямата трагедия и мъката християните построяват отново храма. През 1149 година тук е положен епископ Алвизиус от Арас. Останките му са били изпратени специално на император Мануел Комнин. През 1767 година църквата става владение на Пловдивската Арменска епархия и от тогава до днес много арменци я посещават за молитва и преклонение.
 
През периода 1920-1922 година арменски бежанци прогонени след Геноцида през 1915 година пренасят вярата си в Пловдив. Успяват да спасят и древната утвар от храмовете в Малгара, Чорлу и Одрин. Част от предметите, които успяват да пренесат са изложени в криптата на църквата. Тя е открита по повод 1700 приемането на християнската религия от Армения през 301 година. Изложени са настолни кръстове, мощехранителници, потири и библии.
 
В арменската църква „Супер Кеворк“ са съхранени стари красиви икони, направени от известни зографи. Тук е изложена иконата „Света Богородица Пътеводителка“, направена XVIII от арменски майстор, който за съжаление не е известен.  Запазена е картината „Богородица с Младенеца“ от Никола Одринчанина от 1838 година. В много арменски църкви има негови творби- платна на светци.
 
Около църквата има голям двор, който е във формата на правоъгълник и част от него е към арменското училище. В единия край има голяма каменна стена, която прилича на крепостна. От източната страна храмът е защитен от прегръдките на „Небет тепе“. 
 
Преди години в двора са се полагали починалите от знатните арменски родове и свещеници от Пловдив. И до днес могат да бъдат видени много надгробни плочи, на които почти не личи епиграфиката. Някои от тях са положени като настилка на двора.
 

Карта

Хотели в близост

Заведения в близост

Близки градове

Горещи оферти

За www.rezervaciq.com Всички материали и снимки са собственост на ДРС - Травел ЕООД, потребителите от които са въведени или техните автори. Арменска църква Сурп Кеворк - град Пловдив е едно от нещата които привличат туристи в Пловдив. Виж Арменска църква Сурп Кеворк - град Пловдив и коментирай, ако си бил там или имаш въпроси!

уеб дизайн