Zaglavie

Съобщение

OK
Rezervaciq.com/ България/ Приморско/ Аркутинско блато - град Приморско

Аркутинско блато - град Приморско

Рейтинг: 0.00 (0 глас)

Тип: Забележителности

Добавено от: Becky

Добавено на: 12.02.2016

Държава: България

Населено място: Приморско

Описание на Аркутинско блато - град Приморско

Аркутинската блатна лагуна е част от природния резерват на река Ропотамо и се намира само на няколко Километра от Приморско, Созопол и Китен. Другото име на блатото е Мечешкото блато. То се намира на самия бряг на морето, и от водата го разделят само красиви златни пясъчни дюни. Край Аркутинското блато е едно от малкото места в България заедно с Каваците и Иракли, където може да се види изключително рядко срещаното цвете Pancratium maritimum или още пясъчна лилия. Специално за нея има изграден резерват близо до Созопол.

Пясъчната лилия се нарича морски нарцис или царицата на цветята. Тя е застрашена от изчезване и се намира в Червената книга на България. Цветето притежава много добри размножителни способности и в други страни в Европа се среща много често. В България е застрашено, защото местообиталището му постепенно изчезва. Пясъчната лилия вирее само на пясъчните дюни, които последните години умишлено се заличават. Красивото морско цвете е луковично растение, което има шестлистен околоцветник и красива корона. Често достига до 70 сантиметра височина.

Красивото Аркутинско блато се простива на 62 хектара площ и от залива, в който се намира, се разкрива невероятна панорамна гледка към прекрасния остров Свети Тома или както е известен- Змийски остров.


Последните години цялото българско Черноморие се застроява безогледно. Плажовете постепенно изчезват, пясъчните дюни се унищожават, природата е изместена от големи хотели и комплекси. Останали са само няколко плажа, които не са унищожени от хората. Един от тях е Аркутино, който оцелява за сега. Всяка година се организират протести от любителите на природата в защита на красивите български плажове, но за съжаление, строителството продължава и водещият мотив е по-големият наплив от туристи.

Карта

Хотели в близост

Заведения в близост

Близки градове

Горещи оферти

За www.rezervaciq.com Всички материали и снимки са собственост на ДРС - Травел ЕООД, потребителите от които са въведени или техните автори. Аркутинско блато - град Приморско е едно от нещата които привличат туристи в Приморско. Виж Аркутинско блато - град Приморско и коментирай, ако си бил там или имаш въпроси!

уеб дизайн