Zaglavie

Съобщение

OK
Rezervaciq.com/ България/ София/ Алекови водопади

Алекови водопади

Рейтинг: 0.00 (0 глас)

Тип: Забележителности

Добавено от: Alex4e

Добавено на: 07.04.2016

Държава: България

Населено място: София

Описание на Алекови водопади

Алековите водопади са една от забележителностите на Витоша, близо до София. Намират се между кварталите Симеоново и Драгалевци и до тях се стига по пътеката за Драгалевския манастир „Света Богородица Витошка”. До манастира се стига с градски транспорт или кола, но пътищата в квартал Драгалевци са в лошо състояние. Колите се оставят на паркинг до манастира и от там тръгва пешеходният маршрут до красивите водопади. Пътеката е обозначена и на нея има табели за Бистрица и Симеоновските езера. Преходът е сравнително лесен и няма много изкачвания и маршрутът често се използва за велопреходи, а до водопадите се стига между 45 минути и 1 час. Алековоте водопади са една уникална водна каскада, която се образува на река Скакавица точно до пътеката.


Те се намират в гориста местност и най-подходящото време за посещението им е зимата и пролетта, преди да бъдат обсипани с растителност. Най-красиви са, когато ледовете започнат да се топят и реката стане пълноводна. Преди са се наричали от местните Скоковете или Скакавица, но през 1910 година са прекръстени в чест на основоположника на организирания туризъм у нас Алеко Константинов. Той много обичал местността и често се разхождал в района на Драгалевския манастир. Общата височина на водопадите и техния пад е 15-20 метра и най-отчетливо се открояват два водни пада. Днес Алековиде водопади са част от Природен парк Витоша и защитена забележителност. Най-големият пад е до Панорамната пътека между Симеоново и Драгалевци и водата се чува от пътя. Вторият е само на 30 метра от него и от там се разкрива вълшебна гледка към София. Третият е на километър по течението на реката.

Карта

Хотели в близост

Заведения в близост

Близки градове

Горещи оферти

За www.rezervaciq.com Всички материали и снимки са собственост на ДРС - Травел ЕООД, потребителите от които са въведени или техните автори. Алекови водопади е едно от нещата които привличат туристи в София. Виж Алекови водопади и коментирай, ако си бил там или имаш въпроси!

уеб дизайн